تاریخ ارسال : 1402/02/30
فرایند ثبت سیم کارت برای اتباع خارجی در ایران
بسیاری از مردم در این زمانه به دنبال خرید گوشی های هوشمند هستند در کنار خرید گوشی های هوشمند نیاز به سیم کارت هم هست که می تواند گوشی را راه بی اندازد و نداشتن سیم کارت بسیار برا مردم می تواند مشکلاتی را درست کند.حال اگر در کشور دیگری زندگی می کنیم هم باید سیم کارت های آن کشور را داشته باشیم تا بتوانیم که کار های شخصی و اداری خود را با سرعت بالا و به نحو بسیار عالی انجام دهیم تا مشکلی پیش نیاید. حال در کشور خودمان ایران هم اتباع خارجی می توانند با داشتن سیم کارت های اعتباری یا دائمی نه تنها روند کاری شان را افزایش میدهد بلکه می تواند برای ارتباط با خانواده و دوستان خویش بسیار مثمر ثمر باشد.ولی در عمل برای خرید سیم کارت های اعتباری و دائمی توسط این افراد مسائل و مشکلاتی وجود دارد که ما در این مطلب به آن می پردازیم.
بر اساس قانون در صورتی که فرد به صورت قانونی در ایران اقامت داشته باشد، به راحتی می تواند برای خرید هر سیم کارتی اقدام نماید.
مطابق این قانون اتباع غیر ایرانی که به صورت قانونی در کشور اقامت دارند؛ محدودیتی در انتخاب نوع اپراتور و نوع سیم کارت نداشته و به راحتی می توانند با مراجعه به مراکز فروش سیم کارت یا دفاتر پیشخوان دولت، سیم کارت شخصی خود را خریداری نمایند. البته مهاجران بدون مدرک، پناهجویان و گروه های دارای مدرک اقامتی موقت حق برخورداری از سیم کارت را ندارند.
برای خرید سیم کارت ایرانی، اتباع خارجی باید با در دست داشتن مدارک هویتی معتبر که شامل کارت پناهندگی، کارت اقامت ( آمایش ) کارت هویت و گذرنامه معتبر می شود؛ به صورت حضوری به دفاتر فروش و یا دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نمایند.
فرایند ثبت نام برای سیم کارت دائمی و اعتباری همراه اول، رایتل و ایرانسل بدین صورت می باشد که متقاضی باید به صورت حضوری با دردست داشتن مدارک معتبر شناسایی که در بالا ذکر شد به یکی از دفاتر فروش و یا دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نموده و پس از تایید مدارک شناسایی و تطبیق آن با فرد متقاضی توسط متصدیان، مشخصات هویتی و تصویر مدارک شناسایی در سامانه ثبت گردد.
برای فعال سازی سیم کارت نیز اطلاعات افراد باید در دو سامانه پژواک ( استعلام کد فراگیر اتباع افغانستانی ساکن ایران ) و سامانه شاهکار ( شبکه احراز هویت کاربران ) تایید گردد.
بر اساس قانون هر ایرانی می تواند حداکثر تا سقف ده سیم کارت را خریداری و به نام خود فعال نماید. اما برای اتباع خارجی این تعداد کمتر بوده و هر فرد خارجی تنها می تواند سه سیم کارت شخصی داشته باشد.
نحوه ثبت شکایات
با توجه به این که فرایند اعلام شده، بر اساس مصوبات کمیسیون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی بوده و همه اپراتورها موظف به اجرای آن هستند؛ در صورت بروز هرگونه مشکل یا مواجهه با عملکرد سلیقه ای دفاتر پیشخوان دولت، فرد متقاضی می تواند از طریق روش های زیر شکایت خود را ثبت نماید تا در اسرع وقت به آن رسیدگی گردد:
1. تماس با شماره 195
2. مراجعه به سامانه 195 به آدرس https://195
در حال حاضر بسیاری از اتباع غیر ایرانی خصوصا افغان ها برای این که در زمان خرید سیم کارت با مشکلی برخورد نکنند، سیم کارت خود را به نام یک ایرانی سند می زنند. این کار که قطعا غیر قانونی می باشد؛ می تواند مسائل و مشکلات زیادی برای مالک سیم کارت به وجود آورد.
زیرا بر اساس قانون تنها مالک سیم کارت مسئول حفظ و نگهداری سیم کارت بوده و در صورت بروز هرگونه تخلف یا وقوع جرم، مالک سیم کارت باید در برابر قانون حاضر شده و پاسخگوی ضررهای جانی و مالی پیش آمده باشد. علاوه بر این امکان غیر فعال شدن سیم کارت نیز به دلیل این که مالک حقیقی سیم کارت یک تبعه خارجی است اما سند آن به نام یک فرد ایرانی است؛ وجود دارد.
بر اساس قانون هر تبعه خارجی که به صورت قانونی در کشور حضور دارد، با ارائه مدارک معتبر می تواند سه سیم کارت شخصی تهیه کند؛ ولی در عمل تهیه حتی یک سیم کارت هم برای خارجیهای ساکن در ایران کاری سخت و نشدنی است. این موضوع خصوصا در مورد افغان هایی که در ایران ساکن هستند؛ بیشتر مشهود و پر رنگ می باشد.
در واقع سوال مهم اینجاست که اگر قانون به روشنی چنین حقی را برای اتباع خارجی قائل شده است، مشکل از کجاست و چرا این افراد حتی از خرید یک سیم کارت عاجز هستند؟
بعد از انجام تحقیقات و بررسی های میدانی، به طور کلی منشا مشکلات اتباع خارجی برای خرید سیم کارت را می توان در در گروه های زیر دسته بندی کرد:
یکی از رایج ترین مشکلات، عدم آگاهی کارکنان و نیروهای شاغل در دفاتر پیشخوان و مراکز فروش سیم کارت می باشد که به علت تازه کار بودن و یا عدم آشنایی با قوانین مشکلات عدیده ای را برای اتباع خارجی ایجاد می کنند.
با توجه به این که قبل از ثبت مالکیت سیم کارت اتباع خارجی، لازم است اطلاعات افراد در سامانه پژواک و شاهکار ثبت و تایید گردد؛ مشکلات روتین این سامانه ها سبب گردیده تا نتیجه استعلامات به درستی ارائه نشده و امکان ثبت مالکیت مقدور نباشد.
از آنجا که خرید سیم کارت اتباع خارجی مراحل چند گانه ای داشته و علاوه بر دفاتر پیشخوان دولت باید مراکز دیگری نسبت به تائید اطلاعات و استعلامات اقدام نمایند؛ لزوم هماهنگی بین این بخش ها بسیار ضروری است. زیرا عدم آگاهی کارکنان و یا عدم یکپارچگی همکاری این افراد با هم می تواند مشکلات این افراد را افزایش داده و روند فعال سازی سیم کارت را طولانی نماید.
به نظر می رسد با وجود آن که در جهان ارائه خدمات سیم کارت به مهاجران یا اتباع خارجی که به صورت قانونی در آن کشور حضور دارند؛ امری معمول و پذیرفتی است، اما در ایران تملک سیم کارت با موانع جدی برخوردار است و دستگاه های اجرایی نه تنها قانون را به درستی اجرا نمی کنند؛ بلکه در احقاق حق تملک سیم کارت برای اتباع خارجی مشکلاتی را نیز ایجاد می کنند. به همین خاطر لازم است؛ با برنامه ریزی مناسب و نظارت بر اجرای قانون در راستای ارائه خدمات شهروندی پایه به اتباع خارجی، اقدامات اساسی و شایسته صورت پذیرد.
منبع : سایت خرید و فروش سیم کارت رندباز